top of page
  • Writer's pictureLucienne

Vakantie gedrag

Updated: Nov 11, 2023

Tijdens onze laatste cruise heb ik me heel erg verbaasd over het gedrag van sommigen tijdens hun vakantie. Natuurlijk is een vakantie het moment om eens niet in het gareel te hoeven lopen, maar toch….

Het schip waarmee we voeren was geheel Brits georiënteerd waardoor er uiteraard veel Britten aan boord waren, heel veel. Er waren die cruise 6000 gasten aan boord en ik schat dat er daarvan 5000 Brits waren. Zo voelde het in ieder geval. Nu zijn natuurlijk niet alle Britten hetzelfde, maar ze vertoonden wel opvallend veel overeenkomsten. Zo schijnen ze het geweldig te vinden om hun cruisekaart aan een koord om hun nek te hangen zodat deze op hun (vaak behoorlijke) buik bungelt. Ik heb werkelijk geen idee wat hier leuk aan is. Ook houdt de gemiddelde Brit wel van een glaasje. Ik zag zelfs een man al smorgens om acht uur met een glas wijn lopen! OK ik drink zelf geen alcohol dus voor mij is ieder uur van de dag vroeg om er mee te beginnen, maar zo vroeg… Veel gasten hebben volgens mij hun cruise daardoor maar half nuchter beleefd.


Elvis

Tijdens de cruise zijn we een aantal keren naar een show gegaan in het theater. Daar hebben die half bezopen Britten heel weinig nodig om zich belachelijk te maken. Zo was er een avond een artiest die liedjes van Elvis Presley zong. Het jammere van deze artiest vond ik dan dat hij zich ook verkleedde als Elvis, compleet met zwarte pruik. Ondanks dat hij best leuk kon zingen klonk hij niet als Elvis terwijl hij blijkbaar dacht dat dat wel het geval was. En dat dachten die Britten ook. Toen hij tijdens zijn optreden een sjaaltje dat hij droeg en waarmee hij het zweet van zijn gezicht had afgeveegd, aan een dame in het publiek gaf, zat de helft van de zaal te gillen als speenvarkens dat ze dat ook wilden. Daarop reageerde hij door te zeggen dat dames die ook een sjaaltje wilden naar het podium konden komen.

Hierop stonden een groot deel van het vrouwelijke publiek op en rende naar het podium om zo’n sjaaltje, die hij eerst in zijn bezwete nek legde, te kunnen bemachtigen waarna ze hem een kus op zijn wang moesten geven. Het rekje met alle sjaaltjes was snel leeg en een aantal dames gingen teleurgesteld en onverrichter zaken weer naar hun plaats. Zoiets zit ik dan met plaatsvervangende schaamte te bekijken.Kleding keuze


En dan hebben we nog de kleding keuze aan boord. Er wordt voor iedere avond een suggestie gedaan om je te kleden. Het is niet verplicht uiteraard, maar het is wel leuk als iedereen op dezelfde avond een zelfde thema volgt. Zo heb je bijvoorbeeld een white party tijdens iedere cruise. De bedoeling is dan dat iedereen iets wits draagt. Al is het maar een witte blouse of colbert. Over het algemeen doen de meeste mensen dat ook en dat heeft een bijzonder leuk effect. Of een tropical night, waarbij je wordt uitgenodigd om je lekker tropisch aan te kleden.

Tijdens een gala avond mag je je chique aankleden.

Niet iedereen voelt zich hier prettig bij, maar veel gasten vinden het leuk om zich op zo’n avond helemaal uit te dossen. Tijdens het diner zat het restaurant vol met mensen die zich, ieder op hun eigen manier, hadden opgetut voor de gala avond. Er kwam een man binnen in een slobber trainingsbroek tot boven zijn knieën met een net iets te klein T shirt waardoor zijn enorme hangbuik er een stuk onderuit kwam. Ik verwachtte eigenlijk dat hij door de maître weggestuurd zou worden om zich om te kleden maar dat gebeurde niet. Ik vraag

me dan af of zo’n man, als hij thuis is en besluit uit eten te gaan, ook zo gekleed in een restaurant gaat zitten. Waarschijnlijk gaat hij er nog prat op dat het hem gelukt is om met deze ‘kleding’ aan tafel te kunnen gaan in het Yacht Club restaurant tijdens een gala avond. Ook echt iets om trots op te zijn.


Bagage

Over kleding gesproken; tijdens het wachten op het vliegveld om terug te reizen naar Nederland zagen we een aantal mensen die dezelfde cruise hadden gemaakt. Het was een cruise van 15 dagen en iedereen had aardig wat bagage mee. Er was een Italiaans stel dat ik herkende van de Yacht Club. Zij hadden een bagage trolley waarop zij hun bagage hadden gezet; drie kleine rugtassen. Wachtend op de gate om open te gaan zat ik te kijken waar ze hun koffers hadden, maar die hadden ze niet. Deze mensen hadden misschien net een schone onderbroek en een tandenborstel mee (dat mag je tenminste hopen) maar meer ook niet. Tijdens het inchecken stonden ze voor ons en bleek dat ze één tas als ruimbagage moesten inchecken omdat ze daar een fles whisky, die ze in de yacht club hadden gekregen, niet in hun handbagage mochten meenemen. Om te voorkomen dat de fles zou breken lukte het ze zelfs nog om de rugtas met de fles IN een andere rugtas te stoppen, voor de stevigheid. Ik denk niet dat zij zich tijdens de cruise hebben druk gemaakt over de kleding suggesties.


Natuurlijk, iedereen beleefd zijn of haar vakantie anders en je hoeft niet in het gareel te lopen. Maar wanneer je een cruise gaat maken weet je van te voren min of meer waar je aan begint. En als je het maar allemaal poespas of onzin vindt, vraag ik me af of je niet beter voor een ander soort vakantie zou moeten kiezen.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page