top of page
  • Writer's pictureLucienne

Links (on) handig

Ik ben linkshandig. Net als heel veel anderen trouwens. Maar in een maatschappij die volledig is ingericht op rechtshandigen is het niet altijd even handig. Natuurlijk ben ik er in al die jaren wel aan gewend dat heel veel dingen voor mij niet werken, maar soms word ik daar weer op subtiele manier aan herinnerd.
Ondersteboven

Vandaag bijvoorbeeld toen ik mezelf op een nieuwe gouden ketting met hanger had getrakteerd. De hanger heeft een voor en een achterkant en de ketting zit er op zo’n manier doorheen dat het voor rechtshandigen heel simpel is om het slotje open te maken. Ik moest de  hanger eraf halen en andersom aan de ketting hangen zodat ik hem makkelijk bij mezelf kan omdoen. Het is maar een klein dingetje, maar toch.

Een ander voorbeeld is toen ik nog in uniform werkte en ik mijn riem ‘verkeerd’ om deed. Het politie logo dat op de gesp staat afgebeeld stond bij mij ondersteboven. Niks ernstigs natuurlijk, maar dat zijn wel kleine ergernissen.


Rechtshandige fiets

Of de fietsenstalling in de stad, die is beneden en om er te komen moet ik mijn fiets aan de rechterkant naar beneden voeren omdat daar de goot zit. Heel onhandig omdat ik mijn fiets altijd links vast heb. Dat geldt trouwens ook voor de standaard aan mijn fiets. Die zit aan de linkerkant. Handig voor de rechtshandigen om hem aan die kant naar beneden te klappen, maar ik kan er niet bij vanaf de andere kant. En nee, het is volgens de fietsenmaker niet mogelijk om de standaard te verplaatsen.
En dan heb ik het nog niet gehad over blikopeners, kurkentrekkers, kranen, pannen met een tuitje, plastic vorkjes met een kartelrandje, messen en scharen, tijdschriften, wasmachines, (numerieke) toetsenborden, portemonnees, ovenwanten enz. Eigenlijk alles.

Ik moet altijd alles tegenovergesteld doen, alles omdraaien. Dat klinkt natuurlijk absurd en dat is het ook maar ik ben er inmiddels wel aan gewend. Het is soms alleen frustrerend als ik bijvoorbeeld iets wil openmaken dat ik dan de verkeerde kant op draai. Zeker als ik het met mijn rechterhand moet doen (waar ik in sommige situaties niet onderuit kom) twijfel ik nog wel eens.


Vorig jaar vroeg iemand mij hoe ik het altijd doe als linkshandige. Ze had haar rechter arm gebroken en moest nu heel veel dingen links doen. Dat is op zich natuurlijk al een uitdaging, maar heel veel rechtshandige dingen werken gewoon niet als je het links moet gebruiken. En als je dat dan niet gewend bent is het extra frustrerend.


Tweeling

Ik heb ooit eens een programma gezien waarin werd beweerd dat linkshandigen altijd één van een tweeling zijn. Tweelingen spiegelen namelijk waardoor er altijd eentje linkshandig is. Dat zou betekenen dat alle linkshandigen in de baarmoeder een tweeling broer of zus hebben gehad die om de een of andere reden niet volgroeid is. Dan kun je je natuurlijk afvragen waarom dan alleen de linkshandige helft het heeft gered. Alhoewel je er nooit achter komt of een rechtshandig persoon misschien ook een van een tweeling was. Beginnen we misschien allemaal als tweeling?

 

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page