top of page
  • Writer's pictureLucienne

Goed verzekerd, het halve werk.


Soms kijk ik naar alle verzekeringen die we hebben afgesloten en vraag ik me wel eens af: waarom? Waarom betalen we altijd zoveel premie terwijl we er eigenlijk nooit gebruik van maken? Maar kunnen we wel het risico nemen om niet te verzekeren? Neem een reisverzekering en een annuleringsverzekering. We hebben ze doorlopend en hebben er gelukkig nog nooit gebruik van hoeven maken, maar nemen we het risico om zonder zo’n verzekering een reis te boeken? Of alle verzekeringen die we met onze woning hebben moeten afsluiten zoals glas, brand, inboedel, opstal enz. Ook hiervan hebben gelukkig nooit gebruik hoeven maken, maar je kan natuurlijk niet zonder. Toch hebben we de afgelopen drie maanden een aantal keer onze verzekeringen moeten inschakelen.


Fietsen diefstal


Het was een gewone doordeweekse dag en ik was nog volledig in dromenland terwijl Peter bezig zich klaar te maken om naar zijn werk te gaan. Het was 06.00 uur toen hij aan mijn bed stond, compleet met fietshelm en bril en mij wakker maakte met de mededeling dan onze fietsen waren gestolen. Alsof mijn droom ineens werd lek geprikt als een zeepbel.


Vorig jaar hebben we alle twee een spiksplinternieuwe elektrische fiets gekocht. Zelfde model, zelfde fietstassen, zelfde zadels. Nu lagen alleen dezelfde kettingen waarmee we ze aan het fietsenrek hadden vastgemaakt nog zielig aan het rek vast, zonder fiets. De fietsen stonden in de garage onder ons appartement. Deze is alleen voor bewoners toegankelijk met een sleutel, tenzij iemand snel via de garagedeur naar binnen is geglipt toen deze open stond. In de nooddeur bleek een stuk zilverpapier te zitten om te voorkomen dat de deur in het slot zou vallen. De dieven hebben deze actie duidelijk voorbereidt. Dat bleek wel toen een week eerder al een fiets van een van de buren was gestolen. Ze hebben toen goed kunnen rondkijken wat er nog meer stond. Uiteindelijk zijn er 6 fietsen en een aantal accu’s van fietsen meegenomen.

En ja, we waren goed verzekerd dus we konden al vrij snel andere fietsen uitzoeken. De fietsenwinkel heeft ons daarbij uitstekend geholpen en ruim een week later konden we onze bijna identieke fietsen ophalen. Maar daar gaat het niet om. Natuurlijk zijn we blij dat de verzekering onze fietsen volledig vergoedt hebben, maar het idee dat een onbevoegde heeft lopen rondneuzen in ons gebouw om te zien wat er te halen valt en uiteindelijk onze spullen heeft meegenomen, daar kan ik erg boos om worden.


Ontploffing


Op zaterdag hebben we onze nieuwe fietsen opgehaald en op zondag hadden we een ritje gepland. Volgens buienradar zou het een ideale dag zijn om onze fietsen in te rijden. Zoals gebruikelijk startten we de zondagochtend langzaam op. Ik had nog wat e-mail gelezen op mijn laptop en zag dat deze wel wat energie kon gebruiken. Terwijl de laptop lag op te laden en wij genoten van een kop verse koffie hoorden we ineens een harde knal gevolgd door heel veel rook en gesis, alsof er een snelkookpan op het punt stond te ontploffen. Ik trok snel de stekker uit het stopcontact en Peter bracht de ontplofte laptop naar het balkon. Het huilen stond me nader dan het lachen. Niet alleen vanwege mijn laptop die nog maar drie jaar oud was, maar vooral om de bestanden die ik nu allemaal kwijt was. Ik kon nergens meer bij.

De volgende dag heb ik een nieuwe laptop uitgezocht en gelukkig was de harde schijf niet beschadigd zodat de data kon worden overgezet. Omdat er geen garantie meer op de laptop zat heb ik via onze inboedelverzekering een schademelding gedaan. Eigenlijk met het idee dat we niets terug zouden krijgen. Maar na een week kregen we bericht dat we de dagwaarde van de oude laptop terug kregen. Op een paar tientjes na was dat de aanschafwaarde van mijn nieuwe laptop.


Premie restitutie

En zo zie je maar dat het toch wel loont om iedere maand trouw je premies te betalen, ondanks dat je er (bijna) geen gebruik van hoeft te maken. Wat ik wel heel apart vond is dat we net voor het tweede jaar de verzekeringspremie voor onze fietsen hadden betaald toen deze gestolen werden. Omdat die polissen na de diefstal werden beëindigd kregen we de premie terug. Terwijl ik juist denk dat dat de reden is dat je premie betaald.

Dat doet me trouwens denken aan een man die ik jaren geleden aan de telefoon had toen ik bij het GAK werkte. Hij vroeg mij om zijn ziekenfondspremie terug te betalen omdat hij het hele jaar niet ziek was geweest. Het kostte me aardig wat moeite om hem uit te leggen dat de verzekeringsmaatschappij risico loopt om te moeten uitbetalen als hij wel ziek was geweest. Daarom stond ik even vreemd te kijken dat wij onze premie terugkregen. Maar daarmee zijn wel de extra kosten van de accessoires gedekt, dus kwam het mooi uit.

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page