top of page
  • Writer's pictureLucienne

Het blijft toch een bizar fenomeen: voetbalrellen


Ik heb niets met voetbal of met welke sport dan ook. Ik heb nooit begrepen wat er zo leuk is aan kijken hoe een ander aan het sporten is. Iemand die alleen maar rondjes schaatst of iemand die een stuk fietst. Ik heb daar echt geen behoefte aan. Maar blijkbaar ben ik daar een uitzondering in want er zijn heel veel mensen die graag, uitgezakt op de bank met een biertje en wat knabbels, kijken naar hoe anderen zich in het zweet werken. Ieder z’n ding.


Buurman

Wat ik niet begrijp is dat sommigen zo ver gaan dat ze de ander niet gunnen om te winnen. Natuurlijk snap ik dat als je voor een voetbalclub bent, je graag wilt dat zij winnen. Ik kan me zelfs nog voorstellen dat daar een soort van spanning bij komt kijken tijdens een wedstrijd. En natuurlijk baal je er van als jouw cluppie verliest. Maar wat voor zin heeft het om de aanhangers van de andere club (die uiteraard blij zijn dat hun cluppie gewonnen heeft) aan te vallen? Wat is daar het nut van?


Wat als je buurman aanhanger is van de ander club? Bel je dan aan en sla je hem z’n hersens in? Ga je hem dan te lijf met tuinstoelen of vuurwerk omdat zijn club wel heeft gewonnen en de jouwe niet? Of andersom; wat als je buurman bij jou verhaal komt halen als jouw club heeft gewonnen? Bizar toch hoe de brein van deze ‘voetbalfans’ werkt?


Kinderen

Een ander uiterste is dat voetbalfans elkaar feliciteren als hun club heeft gewonnen. Alsof ze zelf in het veld gestaan hebben! Of dat er in het dagelijks leven gerefereerd wordt aan een favoriete of juist een niet favoriete club. Zo zijn er mensen die vermijden om naar Amsterdam of Rotterdam te gaan omdat ze de voetbalclub van die stad niet kunnen uitstaan. Dat zijn dan volwassen mannen. Want ja, we hebben het hier over mannen. Er is misschien een enkele vrouw die de uitzondering op de regel is, maar al dat geweld, geruzie en narigheid wordt geproduceerd door mannen.

Mannen die hun kinderen normen en waarden moeten bijbrengen. Ik vraag me dan oprecht af hoe ze dat willen doen als ze zelf niet het fatsoen kunnen opbrengen om zich te gedragen tijdens een spelletje voetbal. En ja, het is alleen tijdens voetbal. Er is geen andere sport waar zoveel agressie door de supporters bij komt kijken als bij voetbal. En dan ook weer alleen bij mannenvoetbal. Tijdens wedstrijden van het damesvoetbal gebeurd zoiets niet. Daar is geen standaard inzet van de politie nodig om de ‘supporters’ uit elkaar te houden. Daar zijn geen risico wedstrijden.


De laatste tijd is het weer in het nieuws; als er iets op het veld gegooid wordt tijdens een wedstrijd wordt de wedstrijd gestaakt. Hoe bezopen is het dat een voetbalbond regels moet gaan maken om het publiek in toom te houden? Wat ik niet begrijp is dat de supporters zelf niet begrijpen dat ze het voor zichzelf verpesten, en voor anderen natuurlijk. Want laten we vooral niet vergeten dat er ook zat mensen zijn die wel gewoon naar het spelletje komen kijken en worden geconfronteerd met een stel idioten.

Nee, ik heb niet het idee dat ik iets mis als er sport op TV wordt uitgezonden. Of het nou voetbal is of kunstschaatsen, mij boeit het niet.

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page