Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

Muizenjacht

Posted on July 6, 2021 at 8:30 AM

Wah! Een muis!!” hoorde ik vanmiddag vanaf boven roepen. Dochterlief was lichtelijk in paniek, maar niet zo erg als bij het zien van een spin. Nu zie ik zelf ook liever een muis dan een spin, maar ik wil ze geen van tweeën in mijn huis.


Het muisje had zich inmiddels van de slaapkamer naar de trap verplaatst. Ik haalde een potje met deksel uit de schuur om het beestje in op te vangen. Maar zodra ik met het potje in de buurt van het kleine ding kwam, sprong hij van halverwege de trap langs mij heen de gang in. Ook ik slaakte nu een gilletje, omdat ik zo’n grote sprong van zo’n klein beestje niet verwachtte. En toen zag ik hem niet meer. Vermoedelijk zat hij achter het schoenenkastje, of ergens in een schoen. Ik liet het maar zo.


 

Na een minuut of tien kwam kater Tommie met zijn dikke luie lichaam van boven naar beneden gesjokt. Blijkbaar was het weer tijd voor een paar brokjes. En blijkbaar hoorde hij piepen, want ineens was dat dikke luie lichaam veranderd in een killer cat. Met zijn poot zat hij te graaien naar het kleine muisje dat zielig in een hoekje zat verscholen. Ik haalde het kastje waar hij zich achter verstopt had weg en zag hem hulpeloos en in paniek door de gang rennen. Inmiddels had ik het potje met deksel weer uit de schuur gevist en probeerde het vliegensvlugge beestje te vangen. Maar zo klein als hij is, liet hij zich niet voor één gat vangen. Tot hij besloot de toiletruimte in te gaan. Daar kon hij echt geen kant op, al probeerde hij het wel. Tom zat inmiddels al weer te kanen, want als wij op muizenjacht zijn, hoeft hij dat niet te doen.


 

Het muisje liep zich in het kleinste kamertje steeds vast. Tegen de WC pot of tegen een fles reiniger. Uiteindelijk kreeg ik hem waar ik hem hebben wilde, in het potje. Snel het deksel erop en naar buiten met dat ding. Terwijl ik met hem naar de voordeur liep, zag ik zijn staartje tussen het potje en het deksel zitten. Ach, dat vond ik zo zielig. Maar het was maar voor even want eenmaal bij de voordeur kon ik met een gracieuze zwaai het beestje uit het potje werpen de wijde wereld in. Dus mocht iemand een klein muisje met een knik in zijn staartje zien lopen, dan is dat waarschijnlijk het muisje dat ik uit ons huis heb verbannen.


 

Achteraf moest ik nog wel denken aan het liedje van Rudi Carell:

“Ik zag een muis”

“Waar?!”

“Daar op de trap”

“Waar op de trap?”

“Nou daar!”

"een kleine muis op klompjes, nee het is geen grap het ging van klipklipperdieklap op de trap."

 


Alleen had deze muis geen klompjes aan.Categories: Overig