Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

De zonnebril van mijn oma

Posted on April 25, 2021 at 8:00 PM

Gisteren ging ik boodschappen doen en had onderweg mijn zonnebril nodig. Bij het winkelcentrum aangekomen deed ik mijn zonnebril omhoog en zette hem op mijn hoofd. Na de boodschappen had ik hem immers weer nodig.


In de supermarkt pakte ik een artikel dat ik niet zo vaak gebruik waardoor ik het etiket wilde lezen. Ongemerkt pakte ik mijn bril van mijn hoofd en bemerkte gelijk dat ik mijn zonnebril op zette in plaats van mijn leesbril. Behalve dat het natuurlijk een domme zet van mij was, moest ik weer denken aan het verhaal dat mijn vader ooit vertelde over mijn oma, waardoor ik even later met een grote glimlach door de supermarkt liep.


Mijn oma ging regelmatig met mijn ouders op pad, zo ook deze keer. Ze zaten met z’n vieren in de auto; mijn vader achter het stuur, oma naast hem en mijn moeder en zusje achterin. Oma zat te kletsen en mijn vader, die slecht hoorde knikte af en toe en gaf wat luistergeluiden terwijl hij voor zich uit bleef kijken. Al kun je je afvragen of hij het verhaal van oma mee kreeg. Oma zat met haar handtas op schoot en zat er in te rommelen. Mijn vader wierp af en toe een blik richting de tas en vroeg: “wat zoek je?” “Hé?” vroeg oma. “Wat zoek je?” “Mijn zonnebril.” “Wat?” “Mijn zonnebril.” Mijn vader wierp snel een blik in de tas, zag een brillenkoker voorbij komen, pakte die eruit en gaf deze aan zijn moeder. “neem deze maar” zei hij terwijl hij zijn focus op de weg hield. Oma pakte de brillenkoker aan en zette de bril op haar neus, tas weer dicht en ze keek weer voor zich uit.

 

Na een tijdje zat ze weer wat te vertellen en mijn vader knikte weer af en toe om te laten weten dat hij luisterde. Op een gegeven moment keek hij haar even aan waarna hij heel verbaasd keek omdat zij hem met grote ogen aankeek. “Wat heb je nou op je neus?” vroeg hij. “Wat?” vroeg oma, die door haar leeftijd ook niet meer zo scherp hoorde. “Wat heb je op je neus?” herhaalde mijn vader. “Mijn zonnebril” zei oma. Mijn vader deed de zonneklep van de auto naar beneden zodat oma zichzelf in het spiegeltje van de klep kon zien. Toen bleek dat ze al geruime tijd met haar leesbril op zat, in plaats van haar zonnebril. Uiteraard moest iedereen in de auto hier heel hard om lachen, oma net zo goed.


Met dit verhaal in mijn gedachten en een grote grijns op mijn gezicht liep ik de supermarkt door. Buiten zette ik in ieder geval mijn zonnebril en niet mijn leesbril op.

 

Categories: Familie