Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

Wandelen of rellen?

Posted on January 25, 2021 at 1:25 PM

Vanmorgen moest ik even aan de wandel om mijn hoofd leeg te maken. Het winterzonnetje hing lonkend aan de blauwe hemel waardoor ik de verleiding niet kon weerstaan. Gewapend met mijn nieuwe fotocamera begaf ik mij naar het naastgelegen park in de wijk waar ik woon.


Genietend van de bossen en het zonnetje, liep ik in gedachten door het park. De enkele wandelaar die ik tegenkwam, zei mij vriendelijk gedag en ik zei vriendelijk gedag terug. Zo doen we dat hier in Zoetermeer. Mensen die je totaal niet kent maar die dezelfde behoefte hebben om even hun gedachten te verzetten, die zeg je gedag. Ik heb geen idee wie die mensen zijn en wat ze doen. Waarschijnlijk zijn ze net als ik inmiddels wel klaar met dat thuiszitten en al die corona shit, moeten ze ook even een frisse neus halen voor de boel vanavond weer op slot gaat. Als we elkaar morgen ergens anders tegenkomen zien we elkaar niet. Want de mensen die ik vandaag ben tegen gekomen heb ik niet gezien, ik heb geen idee hoe ze er uit zien. En toch hebben we elkaar gegroet. Gewoon omdat we alle twee dezelfde behoefte hadden op hetzelfde moment.

 

Je kan het een beetje vergelijken met wat er afgelopen weekend in diverse steden is gebeurd. Mensen die op hetzelfde moment dezelfde behoefte hadden. Al betwijfel ik of zij elkaar vriendelijk gedag hebben gezegd. De vergelijking houdt hierbij dan ook wel op. Want het op een rijtje zetten van je gedachten tijdens een wandeling door het park is heel wat anders dan je eigen binnenstad in puin slaan.

Hoe doorgesnoven moet je zijn om willens en wetens de confrontatie aan te gaan met de politie omdat je niet na 21.00 uur je huis uit mag? Aan hoeveel ballonnen hebben die gasten zitten lurken? Die hebben toch totaal geen werkende hersencellen meer. Want je kan mij niet wijs maken dat een normaal denkend mens hieraan mee wil doen.

 

Het is vandaag al een aantal keer op TV gezegd; dit waren geen demonstranten, dit waren relschoppers. Niet dat ik de demonstranten van tegenwoordig er niet toe in staat acht hoor, want dat hebben heel veel van hen de laatste maanden wel laten zien. En er zijn misschien wel mensen bij geweest dit weekend die echt de intentie hadden om te demonstreren tegen wat dan ook. Dan nóg ga je niet bewust na het ingaan van de avondklok de confrontatie aan met de politie.

 

Dat hele demonstreren slaat trouwens nergens op. Waar demonstreren ze nou tegen? Tegen corona? Tegen de maatregelen? Of de regering het zo leuk vindt om het hele land op slot te gooien. Of de regering het zo leuk vindt om onze goed draaiende economie om zeep te helpen. Nee, ze demonstreren omdat het mag, het staat in de grondwet. En ja, dan moet je het doen hé? Dan moet je met een grote groep bij elkaar gaan staan en staan schreeuwen tegen de politie dat je het niet eens bent met wat de regering noodgedwongen moet toepassen. En doordat al die schreeuwers zo lekker dicht bij elkaar staan hebben we nu een avondklok. Daar moet dan ook weer tegen gedemonstreerd worden, want ja dat mag. En zo houden de mensen die het meest tegen alle maatregelen zijn, de oorzaak van alle maatregelen in stand.

 

Natuurlijk wil iedereen weer terug naar hoe het was. Ik ook. Lekker uit eten, middagje winkelen, op vakantie. Hoe moeilijk is het dan om even een paar weken de kiezen op elkaar te zetten en binnen te blijven. Ik vind het ook niet leuk, baal als een stekker, maar het is even niet anders. En dat betekent niet dat ik een dom schaap ben die me alles laat voorkauwen. Maar ik weet wel dat het geen enkele zin heeft om op het Malieveld te gaan staan schreeuwen dat ik het er niet mee eens ben. Ook al staat in de grondwet dat ik dat mag doen. Ik ga dan liever even naar het park voor een flinke wandeling. Daar krijg ik weer positieve energie van om die laatste loodjes van de maatregelen vol te kunnen houden.

 

 

Categories: Overig