Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

Sneeuwpret

Posted on January 18, 2021 at 1:45 PM

Afgelopen weekend was er een beetje sneeuw gevallen en het leek wel of heel Nederland was losgeslagen! Het bleef niet eens liggen, maar voor sommigen was het een ware happening. Is dat omdat we nu in deze coronatijd niets hebben? Of is het al weer te lang geleden dat we een flink pak sneeuw hebben gehad?

 

Vroeger was alles beter zegt men, ook qua weer. Nu denk ik dat de opwarming van de aarde er wel voor zorg draagt dat de winters zoals we ze vroeger kenden, niet meer voorkomen. Ik weet nog wel dat we buiten speelden in de sneeuw en dat je om de zoveel tijd even naar binnen ging om je wollen wanten op de verwarming te laten drogen en je rode, bijna bevroren vingers onder de warme kraan liet ontdooien. Snel even wat drinken en een sanitaire stop, om even later weer verder te gaan met je sneeuwpop of met sneeuwballen gooien.


De sloot tussen de Laakweg en Laakkade was iedere winter bevroren zodat we er op konden lopen. Schaatsen was voor mij geen optie een ook vriendinnetje Yvonne had moeite om op het ijs op de been te blijven. Zelfs de ijzeren brug op de Rijswijkseweg was bedekt met een laag ijs. Mijn vader vertelde ooit dat een jongen een keer met zijn tong aan het ijs had staan likken en dat hij even later met zijn tong zat vastgevroren aan de brug. Of dat verhaal klopte of dat mijn vader probeerde te voorkomen dat wij ook zoiets stoms zouden doen weet ik niet, maar het werkte in ieder geval wel.

 

Als je 's morgens wakker werd stonden de ijsbloemen op de ramen. We hadden één kachel in de woonkamer, een oliekachel. Wie als eerste beneden was legde snel zijn kleren op de kachel zodat je, nadat je je had gewassen, warme kleren aan kon trekken.

 

Nee, die winters zoals we ze vroeger hadden, die krijgen we niet meer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet erg vind hoor. Natuurlijk is de opwarming van de aarde een slechte zaak, maar als je met sneeuw en ijzel de straat op moet, daar word ik niet zo heel erg blij van. Als kind was het heerlijk om in de sneeuw te spelen, maar ik ben al een tijdje geen kind meer.... Alhoewel ik het voor de kinderen van nu wel een gemis vindt dat ze niet zo van de sneeuw kunnen als dat wij vroeger deden.

 

Hieronder een link naar een filmpje uit 1968, toen ik met mijn broers en zusje in de sneeuw speelde.


https://www.youtube.com/watch?v=Ed0KvyxQJk0&t=24s


Categories: Familie