Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

Afscheid van 2020

Posted on December 31, 2020 at 1:10 PM

Terwijl de oliebollen staan af te koelen (ze waren nog warm toen ik ze kocht) op deze laatste dag van het jaar waarin we niet veel mochten maar er toch veel gebeurd is, is dit het moment om even terug te kijken.

Voor mij begon het jaar rustig, met een cursus waarvoor ik steeds 4 dagen naar Apeldoorn moest. De dag voor mijn examen werden de eerste maatregelen aangekondigd, wat inhield dat ik onverrichter zaken terug naar huis ging. Twee maanden later heb ik alsnog examen kunnen doen (en uiteraard geslaagd!).

Thuiswerken werd geïntroduceerd en na wat opstart problemen werd het al snel het nieuwe normaal. Nog steeds had ik het idee dat we er met een week of drie wel vanaf zouden zijn. Maar het liep anders…

Onze 15 daagse cruise werd geannuleerd. Dat was even slikken want daar keek ik al bijna een jaar naar uit. Ondanks die tegenvaller was het wel fijn dat ik thuis bleef, omdat inmiddels mijn moeder ernstig ziek was. Nu kon ik haar regelmatig bezoeken.

Thuiswerken had als neveneffect dat je alles in huis gaat zien en (in mijn geval) je eraan gaat irriteren. Reden genoeg om tijdens de vrije dagen die door de geannuleerde cruise thuis doorgebracht werden, de gang een flinke opfrisbeurt te geven. Alles is opnieuw behangen en geverfd en de trap hebben we laten renoveren.

Inmiddels hadden we er een nieuw familielid bij, waarbij we helaas niet op kraamvisite mochten. Hopelijk kunnen we dat met zijn eerste verjaardag goed maken.

En het onvermijdelijke gebeurde in de zomer; mijn moeder verruilde haar aardse bestaan voor het eeuwige. Aan de ene kant een opluchting om haar uit haar lijden verlost te zien, terwijl het aan de andere kant voor veel verdriet zorgde dat we zo kort na het verlies van mijn vader nu ook van mijn moeder afscheid moesten nemen. Toen alle nasleep zo’n beetje achter de rug was, zaten we ineens in oktober. Reden om er even een paar dagen tussenuit te gaan, nu het nog kon. De dag dat we naar huis gingen werd de horeca weer gesloten.

Corona heeft gelukkig in mijn directe omgeving niet de kans gekregen om toe te slaan, al heeft het wel het leven gekost van een oud collega. Dat nieuws hakte er behoorlijk in.

Wat er komend jaar staat te gebeuren is voor iedereen natuurlijk onzeker. Ik krijg de indruk dat men denkt dat als vannacht de klok twaalf uur heeft geslagen, alle ellende achter de rug is. Dat zou toch mooi zijn! Helaas is de werkelijkheid anders. Iedereen wil 2020 zo snel mogelijk vergeten, maar voor mij gaat dat niet op, omdat dit het laatste jaar was dat ik mijn moeder nog had.

Vandaag is het de eerste oudejaarsavond dat ik niet om twaalf uur naar mijn ouders bel om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen en morgen blijf ik voor het eerst thuis op nieuwjaarsdag. Zo komen er nog meer eerste keren zonder moeder.

Maar we hebben ook leuke dingen in het verschiet. Als de maatregelen het toelaten hebben we in maart een bruiloft en in mei staat onze volgende cruise gepland. Nu maar hopen dat met het vaccinatie programma de pandemie onder controle komt, zodat alle plannen zonder restricties door kunnen gaan.

Ik wens jullie allemaal een gezellige jaarwisseling en alle goeds voor het komende jaar.

 

 

Categories: Overig